Slovensko - Bielorusko 5:1 v H skupine

12.05.2012 Celý región

Helsinki 12. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili v dôležitom sobotňajšom zápase na 76. majstrovstvách sveta nad Bieloruskom vysoko 5:1. V tabuľke helsinskej A-skupiny tak majú na konte už deväť bodov a výrazne si vylepšili šance na postup do štvrťfinále.
Zverenci trénera Vladimíra Vůjtek sa stretnú v nedeľu o 20.15 miestneho času (19.15 SELČ) s priamym konkurentom o postup Švajčiarskom, Bielorusko si zahrá v pondelok (16.15/15.15) s Francúzskom.
Slováci si zabezpečili víťazstvo za štyri minúty v úvode druhej tretiny, keď zaznamenali štyri góly. Postupne sa trafili Radivojevič, Miklík, Kopecký a Mikúš. Bielorusi síce v závere dejstva znížili na 1:5, ale na zvrátenie zápasu už nemali. Na konte majú iba tri body a stratili šancu na postup do vyraďovačky.
 
H-skupina:
Slovensko - Bielorusko 5:1 (1:0, 4:1, 0:0)
Góly: 7. Sekera (Baranka, Handzuš), 24. Radivojevič (Sekera), 25. Miklík (Mikúš, Tatar), 26. Kopecký (Radivojevič), 27. Mikúš (Tatar, Miklík) - 35. Kaľužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn)
Rozhodcovia: Levonen (Fín.), Reiber (Švaj.) - Kilian (Nór.), Puolakka (Fín.)
vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Surový 10 min za narazenie zozadu
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:0
9032 divákov.
 
SR:
Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Bartovič, Bližňák, Hossa
Bielorusko:
Kovaľ - Denisov, Korobov, Goroško, Kosťučonok, Černaok, Stasenko, Graborenko - Grabovskij, Ugarov, Stepanov - S. Kosticyn, Kaľužnyj, A. Kosticyn - Kovyršin, Stas, Koľcov - Kulakov, Kitarov, Meleško
 
Úvod zápasu bol z oboch strán opatrný, hráči si dávali pozor na zbytočné chyby. V 7. minúte si nakorčuľoval do pásma Hossa a z pravého kruhu sa oprel do strely. Kovaľ dobre vyrazil, no Slováci udržali pásmo. Cez Handzuša a Baranku sa puk dostal k Sekerovi, ktorý sa sťahovačkou zbavil brániaceho hráča a presnou ranou od modrej prekonal Kovaľa - 1:0. Nasledoval bieloruská presilovka bez výraznejších šancí a potom hluchá časť, keď sa bojovalo hlavne v strednom pásme a pri mantineloch. V 17. minúte išiel na trestnú Baranka a súper si s druhou početnou výhodou poradil už omnoho lepšie. Meleško dvakrát tečoval strelu od modrej a puk len tesne minul Lacovu bránku.
Druhá tretina vyšla Slovákom perfektne a súpera za niekoľko minút úplne rozložili. Po niekoľkých pološanciach prišla v 24. minúte výborná prihrávka Sekeru na Radivojeviča, ktorý zblízka poslal Slovákov do dvojgólového vedenia. Onedlho zapracovala Mikúšova formácia a Miklík na dvakrát dostal puk za Kovaľa. V 26. minúte si Kopecký vymenil puk s Radivojevičom a šikovnú akciu zakončil štvrtým zásahom. Bieloruský tréner Kari Heikkilä si vyžiadal oddychový čas, ale jeho hráčom nebol nič platný. V 27. minúte prišla krásna kombinácia tretej slovenskej formácie a Mikúš zvýšil už na 5:0. Bielorusi pôsobili na ľade ako sparring partner, do piateho gólu slovenskú bránku ani neohrozili a modlili sa, aby nepriaznivé skóre ďalej nenarastalo. Počas slovenskej presilovky mali ďalšie superšance Šatan aj Surový, ale Kovaľ odolal. Bielorusi sa dostali do zápasu až počas početnej výhody v 35. minúte. Laco si s Grabovského pokusom ešte poradil, ale na následnú strelu Kaľužného už nestačil. O dve minúty Sekera zatiahol ručnú brzdu a rozhodca nariadil trestné strieľanie. Kovyršin však s ponúknutou príležitosťou naložil veľmi zle a Laco si s nevydareným blafákom bez problémov poradil.
Bielorusi nabehli do tretej tretiny s cieľom niečo spraviť s výsledkom duelu, vypracovali si niekoľko dobrých príležitostí, no Laca sa im prekonať nepodarilo. Slováci si vysoký náskok strážili a zbytočne sa nehrnuli do útočenia. Góly síce pridať mohli, ale Hossovi a pri presilovke aj Surovému a Šatanovi chýbala väčšia presnosť v koncovke.
 
Vůjtek: „V prvej desaťminútovke druhej časti sme dali štyri góly a mali tam aj ďalšie veľmi dobré okamihy. Konečne sme si vedeli presne prihrať do zakončenia. Tlačili sme sa do bránky a obrancovia rýchlo rozohrávali puk. Z tohto pohľadu to bol náš najlepší zápas na MS, ale súper to bol iný ako Fínsko alebo USA,“

Por.Team Zápasy VýhryVPPP Prehry Skóre Body
1.Kanada Kanada 5 4 0 1 0 22 : 14 13
2.Fínsko Fínsko 5 4 0 0 1 17 : 8 12
3.USA USA 5 2 2 0 1 22 : 15 10
4.Slovensko Slovensko 5 3 0 0 2 15 : 9 9
5.Švajčiarsko Švajčiarsko 4 2 0 0 2 12 : 11 6
6.Bielorusko Bielorusko 5 1 0 0 4 9 : 16 3
7.Francúzsko Francúzsko 4 1 0 0 3 11 : 24 3
8.Kazachstan Kazachstan 5 0 0 1 4 10 : 21 1
 

Vyberte región